På den tiden då julen firades till minne av kristi födelse

Varje julafton visar SVT Sagan om Karl-Bertil Jonsson som är skriven av Tage Danielsson. Den handlar om Karl-Bertil som under jullovet jobbar extra med att sortera post.

Filmen tar upp orättvisor i samhället och vad julen borde handla om. Nämligen att bry sig om sina medmänniskor. Sagen slutar med orden ”Det här tilldrog sig på den tiden då julen firades till minne av kristi födelse” och det säger egentligen ganska mycket. För många handlar julen idag bara om julklappar, julmat och tomten. Idag startar mellandagsrean och köerna till affärerna är längre än någonsin. Julhandel slog rekord igen, trotts finanskrisen. Och tydligen fick inte alla tillräckligt med klappar på julafton, utan måste bara några dagar senare frossa i årets största rea.

Har vi gått miste om något? En känsla av att vara nöjd och av att ha frid? Julefrid är ett ord som tyvärr inte används så mycket idag. Julkänsla handlar mycket om att ta det lugnt. Att vara ledig och tänka efter. Det är vad jag främst vill få ut av julen. Men visst, själv var jag också på rea, även om jag inte köpte något direkt onödigt.

Om du inte sett sagan är det nu på tiden! Den är i tre delar så när första delen är slut, scrolla ner och klicka för att se del två och sen del tre.

Kommentera