Trött på julmat? Ge för livet!

I sverige finns det flera kristna välgörenhetsorganisationer, en av dom heter numera Ge för livet. Redan på 60-talet startades Bröd till Bröder av en lokal församling i småland, men är idag är det en rikstäckande insamlingskampanj där över 400 församlingar deltar från Baptistsamfunder, Evangeliska frikyrkan och Alliansmissionen.

geforlivetloggaMan har precis valt att byta namn från Bröd till Bröder till Ge för livet. Under en övergångsperiod kommer man ha kvar Bröd till Bröder i marknadsföringen också eftersom det är ett så ettablerat namn, smart tänkt tycker jag.

Jag är uppväxt inom Baptistsamfundet och varje år har det varit insamlingar till Bröd till Bröder. För mig är namnet kultigt och känslan av att det var från en annan tid har för mig varit något positivt. Samtidigt förstår jag att man väljer att byta namn, till ett som är mer könsneutralt och som andas lite mer ”nu” och framtid. Det man får hoppas på är att man genom namnbytet inte tappar dom personer som tidigare varit aktiva och arbetat ideellt med Bröd till Bröder. Det finns många personer där ute…
geforlivetmatpaketKampanjerna är varit väldigt konkreta med stor tydlighet om vad man samlar in pengar till. Till Kongo jobbar man mycket med att sälja matpaket.
Man kan välja att köpa ett matpaket till föräldralösa barn eller ett andligt matpaket till pastorer och församlingar. Det andliga matpaketet innehåller en bibel och psalmbok, saker som många församlingar saknar och vill ha.
Paketen kostar 100.- och man riktar sig ganska tydligt till församlingar som deltar. Tidigare har en stor del av insamlingen skett med sparbössor som man viker ihop och har stående hemma under advent. Men nu verkar det som om man lämnat den metoden och satsar på en massa olika projekt istället. Samfunden som deltar väljer själva vilka satsningar dom vill stötta.
En uppmaning till Ge för livet är att inte slänga bort allt som är från förr, utan att ta tillvara på alla positiva saker som det för med sig och att framöver vara ännu mer konkreta och tydliga, då lyckas man nog locka en ny generation som vill ge för livet.

Kommentera