Varde ljus och IKEA blev ljust

ikeamontage

Runt omkring oss finns massor exempel på reklam som på ett eller annat sätt anspelar på tro. Här är ett exempel från IKEA som i en folder presenterar kärnan i sin produktkatalog 2009. Läs igenom texten ovan och tänke efter.
Varde ljus finns med i den gamla översättningen av skapelseberättelsen när Gud skapar ljuset. Varde ljus och det blev ljus står det i gamla översättningen av första mosebok 1:3. Ordet varde är inget som vi direkt använder varje dag, jag skulle nästan tro att det bara är i begreppet ”varde ljus” som det används numera.

Saxat från språkbloggen om ordet Varde
”Det är en böjd form av varda, som är det gamla nordiska ordet för bliva (som är ett tyskt lån). Ordet är böjt i vad som kallas optativ (tidigare kallat presens konjunktiv) och det används för att uttrycka önskan i form av bön eller befallning. Idag är optativen i princip utdöd och används endast i några fasta uttryck.”

Spännande va! Nu tillbaka till IKEA. ”Inred som du vill leva” är temat på hela katalogen och en av tio punkter i den är just ”varde ljus” där man visar lampor och ljus. Man pratar om ljuset som ett sätt att mysa, att koppla av och få bort mörkret. Mysiga hemmakvällar, avkoppling och sen ljus för att verkligen se vad man gör när man vill läsa eller städa.

Ordet varde är egentligen helt dött, men begreppet lever kvar och dyker upp både här och där hela tiden. Konstigt och spännande tycker jag… Ordet ljus är betydligt mer inne, massor nya sätt att belysa dyker upp hela tiden. Miljövänliga och energisnåla lampor är hett. Kanske längtar vi bort till den där mysiga stämningen eller att verkligen se vad vi gör och vart vi är på väg. Det är en viktig del av vad tro handlar om för många människor…

www.ikea.se
www.sprakbloggen.se

Ps. Bilden i detta inlägg är ett montage av mig och inte IKEAs officiella reklam. Ds.

Kommentera