För god att avstå

17280Troligen har du sett dom, reklamfilmerna på tv för Wästgöta Kloster ost. För god att avstå är deras slogan och det illustrerar dom med munkar som inte kan hålla sig borta från osten.

Reklamen är enkel och rak och tar upp hur svårt det är för oss att välja bort och bestämma oss. Man pekar på osten som en symbol för något som man som munk försöker avstå eller klara sig utan. Men man lyckas inte och är istället och smyger för att få en bit av osten.

Osten är en symbol för något som är fel och syndigt, men ändå lyckas man i reklamen vända det till något positivt. Man spelar på vårat samvete, vår girighet. Kan du leva utan osten?

Har försökt hitta fakta om ostens ursprung. Är nyfiken på om det från början var munkar som tillverkade den, eller om det enbart är ett reklamknep som får det att kännas mer exklusivt. Inget kloster har funnits vid namn Wästgöta Kloster, men jag har hittat det som ett samlingsnamn för flera kloster i västergötland under en viss period av historien.

Jag har inte kunnat hitta någon koppling mellan kloster och osten. Troligen en efterkonstruktion som gör osten mer gedigen och kanske får det oss att tycka att den är ännu godare…

Vet du något mer om klosterosten får du gärna kommentara och upplysa oss andra =)

Kommentera