God bless America

sx96c6ae_910

Idag var det dags för Barack Obama att sväras in som president för USA. Han höll sitt tal som flera gånger tog upp Gud. Bland annat sa han ”Gud har lovat att vi alla är fria och lika och alla har rätt att vara lyckliga.” Jag undrar vad han syftar på då, för vad jag läst har Gud aldrig lovat alla lycka…
Hur som helst ”God bless the United States of America” är en sliten klyscha som fanns med även i detta sammanhang, så klart. Hur skulle det varit om han inte sa det? För oss betyder utrycket inte mycket tänker jag. Inte många som funderar på det mer än att det är så man säger. Det används nästan som en slogan för USA. Reklam för ett helt land och för Gud?
Gud välsignar Sverige. Tänk om Fredrik Reinfeldt skulle säga så. Jag tycker det skulle vara ganska skumt. Jag kan på något sätt känna mig provocerad av utrycket som USA använder hela tiden. Som att dom säger sig vara mer välsignade än något annat land eller något annat folk?
Vad tycker du om Gud, reklam och politik när dom går så nära varandra som i USA?

Kommentera