Rökelse, myrra och guld

Idag är det trettondagen. Dagen då dom tre vise männen kom fram till stallet i Betlehem för att prisa och ge gåvor till det nyfödda barnet. Tre förresten, det står inte med i bibeln att dom var just tre. Men eftersom dom gav tre olika gåvor har man ändå av någon anledning tolkat det så. Jag kan tänka mig att dom var flera, och att dom gav alla gåvor tillsammans. Det finns även en legend om vad dom hette, och i den legenden är det tre namn, Caspar, Melchior samt Baltasar.

Jag har idag tänkt på hur det gick till när dom kom fram, hur dom gav sina presenter. Sen har jag tänkt på vilken tid det tog, från juldagen då Jesus föddes till idag när stjärntydarna kom fram.

rokelsemyrraochguld

Om jag vore en vis man, skulle jag nog beställa prylarna på nätet. Jag googlade och hittade en webbshop som sålde både rökelse, myrra och guldkedjor. Så det var ju inte mycket annat att göra än att lägga dom i varukorgen och beställa… Som ett sätt att minnas. Tyvärr gick köpet inte igenom, postnummret fanns inte och Himlen är lite stor och det gör att brevbärarna inte skulle hitta just till Guds högra sida. Tänk vilken reklam att komma med i Bibeln. Undrar för mig själv hur mycket extra rökelse, myrra och guld som sålts just på grund av Bibeln. Reklamtro på hög nivå.

Gåvorna är dock inte det viktigaste med den här dagen, utan tanken bakom. Lusten att vilja uppmärksamma och hälsa på. Det vore ju Jesus man ville träffa, och Maria och Josef man ville uppmärksamma som föräldrar, även om Josef bara var plastpappa.

Mitt där ute i en enkel krubba som djuren brukade äta ifrån i ett skruttigt stall i Betlehem. Mitt i all enkelhet dyker visa, rika män upp för att hylla en kung.

Butiken www.d7.se
Wikipedia om myrra >>

Bilden i detta inlägg är delvis ett montage sammansatt av mig.

Kommentera