Vägen hem – en film om synden, skulden och skotten i Knutby

Idag har långfilmen Vägen hem premiär på Folkets Hus och parkers digitala biografer runt om i landet. Tidigare har en dokumentär gjorts, men nu är det alltså en långfilm. Filmen baseras på fakta som kommit fram i rättegångar och personliga möten med nuvarande och tidigare medlemmar i församlingen.

Hela Knutby-dramat innehåller allt som en lockande löpsedel ska innehålla. Sex, religion, synd, skam och mord. Det finns få saker som lockar oss så mycket som dom här sakerna, framför allt i kombination med varandra.

Det är nu fem år sedan dramat ägde rum, men församlingen finns kvar och utvecklas. Skandelen har skapat rollfigurer som Kristi Brud, Åsa Waldau och Helge Fossmo. Han har föresten en egen hemsida där han svarar på frågor från besökare…

Knutby är ett exempel där tron gick snett, eller missades någon stans. Något gick fruktansvärt fel och det ledde till död. Hemskt när ingen säger stopp, eller lyssnar in Gud och känner av att det är fel.

Är det bra att en sån här film görs? Vad ger det för signaler om kristna och om kyrkan? Vad skulle hända om man inte gjorde film om det här? Är det reklam eller antireklam för kyrkan?

Jag tycker nog själv att det är bra att filmen görs. Den är tung och jobbig och självklart skapar den fordomar kring kristendomen. Men om man inte skulle visa, utan bara tysta ner skulle det gro och utvecklas på flera ställen. Som jounalister har man en uppgift att granska och belysa, och därför måste man kunna visa upp även det här, det har ju hänt och är en verklighet. Risken finns dock att man tror att alla församlingar är så, medans det i verkligheten är väldigt få som liknar Knutby. Samtidigt växte församlingen i knutby efter allt som hänt. Det skapar en spänning, en dramatik som lockar vissa. Kanske kommer församlingen öka ännu mera nu efter långfilmen, konstigt nog.

Filmen visas på Folkets Parker runt om i landet nu och den 14 februari har tv-versionen som kommer visas i tre delar premiär. Ska du se filmen? Skicka gärna en kommentar och säg vad du tycker om att man gör långfilm om dramat.

TV4 Pressmeddelande
TV4 Inslag i nyhetsmorgon
www.fhp.se
Dagen webbtv om filmen >>

Kommentera