Snart dags för kyrkoval

Vart är Svenska kyrkan på väg? Det är en fråga som jag tror kommer ta fart framöver. Allt håller på att byggas om från grunden när det gäller organisation och ledarskap. Allt fler väljer att gå ur Svenska kyrkan. Men det handlar inte om de aktiva utan om dom som kyrkan inte nått fram till tidigare heller. Det är dom som är med av tradition och inte av tro som mer och mer väljer att lämna.
Det kommer innebära en stor förändring för Svenska kyrkan när man mer och mer blir en frikyrka, där de aktiva medlemmarna är dom som styr och står för ekonomin till verksamheten. Där arbetet leds till viss del av anställda, men till största del av ideella församlingsmedlemmar. Det är en spännande förändring, en tid där dom flesta saker kommer vändas upp och ner. Hur man tacklar förändringen tror jag är helt avgörande. Väljer man att deppa och titta på en nedåtgående trend i medlemmar på pappret och ekonomin så är förändringen förödande. Ser man till kyrkans roll och trovärdighet är det positivt. Lyckas man engagera flera, och göra fler personer delaktiga i beslut kommer kyrkan istället växa. Växa i tro och engagemang.
Hasse Alfredsson gjorde i början på 60-talet denna sketch, som är lika aktuell idag. Kolla på sketchen här:
 
Ska Svenska kyrkan i framtiden vara en kyrka som krampaktigt håller kvar i rollen som stadskyrka eller vågar man ta stegen som krävs för att vända det mesta upp och ner? Vågar man behålla tron och det kristna budskapet, även när det blåser och innebär färre medlemmar, färre anställda, mindre ekonomi och försäljning och rivning av kyrkolokaler?
Snart är det kyrkoval och mycket kommer styras av vilken roll politiska partier kommer ha framöver. Själv tycker jag inte dom ska ha någon roll alls. Tro och inte politik ska stå i centrum.

Kommentera