Vi fixar festen!

Ett barn är fött – vi fixar festen

Julen handlar ju som du säkert vet om att Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Gud blev människa, i ett enkelt smutsigt stall.

Svenska Kyrkan i Växjö bjuder varje år in till julfest, denna gång är det Teleborgs församling som är värdar. För att marknadsföra möjligheten att fira jul i kyrkan har man valt budskapet ”Ett barn är fött – Vi fixar festen” och kombinerat det med en bild av Jesus, Maria och Josef och tomten.

Jag har alltid tänkt att tomten är en symbol för kommersialism och Coca Cola. Men tomten har sitt ursprung från en biskop, som bland annat hjälpte prostituerade med pengar så dom kunde sluta sälja sina kroppar. Idag ger tomten paket och saker till alla snälla barn. Jag tror Jesus och tomten vill ge kärlek och omtanke till alla, oavsett hur snälla vi är, oavsett hur rika vi är. Köphysterin växer för varje år. Julhandeln slår nya rekord. Men det är inte det julen handlar om, den handlar om något mycket enklare än så.

Det här kan man läsa på Svenska Kyrkan i Växjös hemsida:

I kyrkan firar vi jul så bra vi någonsin kan. Vi tänder ljus i varenda vrå, vi pyntar kyrkan med det vackraste vi har, vi tar fram de vackraste sångerna, den bästa musiken. Körerna övar i månader och prästerna lägger extra mycket omsorg på att förbereda predikan. För nu är det fest! Vi firar den i varenda kyrka, också denna jul. Vi inbjuder alla att komma, fattiga och rika. Här betyder det inget alls vem du är och vad du har. Vi får alla dela festen och glädjen och även om vi inte fått en enda julklapp i våra händer, får vi i vårt hjärta ta emot en vän. Han ställer inga höga krav. Han är van vid mycket enklare förhållanden och även om vi inte själva tycker att det är så städat och snyggt, går han gärna in. Vill du vara med och fira? Välkommen till kyrkan. Vi fixar festen!

Jag gillar den här kampanjen. Den väcker tankar och känslor. Någon kanske blir förvånad eller upprörd. Någon reagerar inte alls. För visst fanns väl tomten med i stallet? Eller? Jesus och tomten, ett udda par eller två personer som i grunden kämpar för samma sak? Två personer som tolkats så olika genom historien, två personer som betyder så olika saker för oss idag.

Tror du på tomten? Tror du på Jesus? Tror du på en befrielse för dom svaga, dom fattiga, dom sjuka? Det gjorde både Jesus och tomten.

Läs mer om festen
www.svenskakyrkanivaxjo.se

Kommentera