Samfundskyrkan

Tre kyrkor i Sverige, eller tre samfund håller på att tillsammans bilda en ny kyrka, eller ett nytt samfund. Eller var det en ny kyrka? Flera kyrkor är ett samfund, eller?

Arbetet med ”Gemensam Framtid” där Metodist-, Baptist- och Missionskyrkan pratar om att bilda en ny gemensam kyrka har nu kommit fram till ett namnförslag. Förslaget är framtaget av en reklambyrå.

Samfundskyrkan är namnförslaget. Både Missionskyrkan och Metodistkyrkan har bytt ut ordet samfund mot kyrka på sina riksorganisationer.

Nu är alltså förslaget att ta tillbaka ordet samfund och fylla det med ett nytt innehåll, samtidigt som ordet kyrkan ska finnas med.

Jag tycker inte namnet är bra, det säger ingenting. Det är dubbelt att både använda samfund och kyrka. Det säger väldigt lite, egentligen ingenting. Ordet samfund är ett väldigt internt ord, som folk i allmänhet inte vet vad det betyder.

Reaktionerna på namnförslaget haglar, dom allra flesta är negativa. En undersökning på dagen.se visar att 95% (just nu när detta publiceras) svarar att det inte är ett bra namn.

Förslaget kommer troligen diskuteras många gånger innan något beslut fattas. Förslaget samfundskyrkan kommer vara aktuellt under samfundens årskonferens senare i vår.

Artiklar om samfundskyrkan

Konsultförslaget ”Samfundskyrkan” får massiv kritik – Dagen.se

Samfundskyrkan kan bli namnet på den nya kyrkan – Sandaren.se

Kommentera