Gudrun gjorde en Jesus

I almedalen pågår politikerveckan för fullt. Gudrun Schyman eldade idag 100 000.- för att illustrera hur mycket mer män tjänar än kvinnor i Sverige varje minut.

I sociala medier sprider det här sig som en löpeld just nu. Många bloggar, artiklar och nyhetsinslag väljer att skriva om när Gudrun eldar pengar.

Jag kan inte låta bli att jämföra den här händelsen med när Jesus rensade templet. I alla evangelier står det om när Jesus kom till templet i Jerusalem och bokstavligt talat drev ut alla som sålde saker och bedrev handel.

”De kom till Jerusalem, och han gick till templet. Där drev han ut dem som sålde och köpte. Han välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor, 16och han lät ingen bära något med sig över tempelplatsen. 17Han undervisade dem och sade: ”Står det inte skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste.” Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning. När det blev sent lämnade de staden.”

Jesus starka reaktion på att templet inte användes till det som var tanken väcker än idag starka känslor. Borde vi verkligen ha julmarknad i kyrkor? Vilken betydelse har pengar för oss egentligen?

Många har reagerat på Gudruns utspel och är jättearga över att hon eldade pengar. Pengar har en väldigt central roll i samhället idag. Oavsett om man har gott om pengar eller ej är fokuseringen kring pengar överdriven, tycker jag. Allt mäts utifrån hur mycket pengar man har, eller inte har.

Att pengar är värdelösa tills dom används, att det är först när man omvandlar pengarna till riktiga saker och tjänster som värdet kommer fram.

Publiciteten som pengabålet ger är värt långt långt mer än 100 000.- och ingen annons i en tidning skulle väcka så mycket tankar och känslor.

Det viktiga här är att Gudrun eldade pengar för att visa på orättvisor och saker som är fel. På samma sätt visade Jesus för snart 2000 år sedan på missbruket av templet som han tyckte var fel.

Oavsett vad man tycker om Jesus rensning av templet eller Gudruns pengabål skulle fler människor behöva ta ställning mot orättvisor och för det man tycker är rätt.

Kommentera