Inskickade böner blir bok

/be

Det är namnet på en ny bok som släpps i dagarna av Svenska Kyrkan. I boken har man samlat 292 böner från bönewebben som finns på www.svenskakyrkan.se/be

Jag undrar och har även hört andra som varit skeptiska till hur de som skrivit dessa böner ska reagera när dom upptäcker att deras bön säljs i en bok. Vissa blir säkert glada och tycker det är roligt samtidigt som några säkert undrar om dom verkligen har gått med på att deras bön skulle användas på detta sätt i ett kommersiellt syfte.

När man presenterar att boken ska komma skriver man att det är en perfekt ge bort-present eller julklapp och att den riktar sig till en bred allmänhet och är ett tidsdokument över svenskarnas tro och liv under vinterhalvåret 2009/2010.

Boken kostar 55.- och av dom går 15.- till välgörenhet inom Hela Världen – Svenska Kyrkans internationella arbete. Jag tycker det är en för liten del, eftersom författarna (som inte ens visste att dom var författare till en bok) inte får en enda krona borde en betydligt större del av priset gå till välgörenhet.

Jag är dubbel till denna bok. Det är ett bra initiativ och det behövs böner som kommer från vanliga människor, en blandad bok som ger tro och hopp. Jag hoppas att den inte bara kommer läsas utan användas. Att de som läser deltar i bönen och inte bara läser med en distans som om det är en utställning av böner. Och jag hoppas att de som skrivit in bönerna på bönewebben inte känner att det här är något som de inte bett om och som dom inte vill vara med i, och på det sättet tappar trovärdighet för bönewebben och Svenska Kyrkan i stort.

www.svenskakyrkan.se/be
Boken i Verbums webbshop

Kommentera