Julens Mecka i Sveriges Jerusalem

Det låter nästan poetiskt, Julens Mecka i Sveriges Jerusalem.

A6 center i Jönköping är mitt uppe i en aktiv reklamkampanj för att locka besökare som ska köpa julklappar. I sin reklam använder man budskapet ”Julens Mecka”. Men vänta här nu, vad är det man försöker säga? Julen är en kristen högtid och Mecka är en plats dit miljontals muslimer vallfärdar varje år.

Bäst att försöka ta reda på hur det här egentligen ligger till. På engelska heter Jul Christmas (Kristi mässa) och på tyska Weihnachten (Helig natt). Där är kopplingen till bibelns evangelium tydliga. Julens budskap handlar om hur Gud blev människa genom Jesus som kom hit för att rädda världen.

Men jul är från början ett namn med rötter från en hednisk midvinterhögtid. Ordet jul förekommer inte i Bibeln, men i en handskrift av bibelöversättningen (skriven mellan 300-500 år efter kristus)  har man hittat ett fragment av en kalender där ordet jiuleris står i betydelsen ”julmånad”.

Valfärden till Mecka i Saudiarabien som kallas hajj genomförs varje år runt den här tiden innan jul. I år beräknas runt 4000 Svenska muslimer vallfärda till Mecka. ”Varje frisk vuxen muslim som har råd är förpliktigad att någon gång vallfärda till islams heliga stad Mecka och där genomföra vissa ritualer.” Vallfärden handlar bland annat om avhållsamhet och alla män bär en vit enkel dräkt, detta för att alla ska vara lika oavsett social eller ekonomisk ställning.

Jönköping kallas av många Sveriges Jerusalem, staden består av väldigt många kyrkor och församlingar och det finns även vissa motsättningar mellan kristna och inte troende personer.

För dig som vill lära dig om geografin kring dessa platser har jag här märkt ut orterna Jönköping, Mecka och Jerusalem på en karta.

Tillbaka till reklamen. Varken kristendomens jul eller islams hajj handlar om konsumtion. Tvärt om är det den lilla människan som är i fokus och möjligheten att kunna avstå saker. Visst är det många idag som vallfärdar till A6 center, men inte av samma anledning som man vallfärdar till Mecka eller firar att Guds son fötts.

Karta över städerna
www.A6center.se

Kommentera