Gudstjänst på Teleborg köpcentrum

Teleborgskyrkan, i Svenska Kyrkan Växjö firade sin fjärde adventsgudstjänst på Teleborg Centrum, ett köpcentrum i kyrkans stadsdel.

Som inledning pratade kyrkoherde Åke Roxberg om att Jesus föddes på ett oväntat ställe, i ett stall mitt i vardagen. På samma sätt vill Teleborgskyrkan finnas på plats, mitt i vardagen. Denna gång konkret genom att fira gudstjänst på ett köpcentrum.

Jag kunde inte låta bli att filma en liten snutt för att ge en bild och känsla av vad som hände. Man hade valt att fira sin vanliga mässa på ett ovanligt ställe, men gjorde den på samma sätt som man brukar göra i kyrkan. Det här är en del av predikan som hölls av Åke Roxberg.

Jag måste erkänna att jag var ganska tveksam på vägen till gudstjänsten, hur skulle det vara och hur skulle människor som bara ska in och handla mjölk på ICA reagera?

Hur andra reagerade vet jag inte, men jag tycker det blev oväntat avslappnat. Att man valde att genomföra en vanlig gudstjänst tycker jag var modigt på ett sätt, men det visar på hur mycket det är i en gudstjänst som inte är helt lätt att förstå, till exempel om hur nattvarden fungerar eller vad det innebär när man ska hälsa varandra Guds frid.

Men budskapet var det inget fel på, man vågade predika och var inte rädda för att någon skulle kunna uppfatta det konstigt. Kristna i Sverige har någon konstig känsla av att man på något sätt borde gömma undan sin tro, här visade man att det inte måste vara så. Genom att finnas på en ny plats sprider man tron, väcker tankar och säkert några skratt från personer som smög förbi. Det får man bjuda på när man gör reklamtro.

www.svenskakyrkanivaxjo.se

Teleborgs församling på facebook

Kommentera