Socialdemokrater för tro och solidaritet

Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna Socialdemokrater har tidigare varit namnet på en organisation som har lång historia. De senaste åren har Broderskap arbetat med flera religioner och det märktes inte minst när tidningen man ger ut bytte namn till Tro och politik. Nu har även organisationen bytt namn.

”Socialdemokrater för Tro och Solidaritet är förbundets nya namn. Det beslutade förbundskongressen på fredag den 17 juni. Med beslutet har vi förändrats till ett förbund för socialdemokrater av olika religiös tro. Kristna, muslimer, judar och så vidare, alla är välkomna att driva gemensam politik för fred, frihet och rättvisa.” Skriver man på hemsidan.

Just nu verkar man leva i ett ogenomtänkt kaos där namnet används på många olika sätt och logga ska skapas. I den tillfälliga loggan ovan använder man bara en del av namnet ”Tro och solidaritet” och har dessutom kvar symbolen b som användes tidigare när organisationen hette Broderskap.

Att välja ett så långt namn gör det svårt. Det blir lätt rörigt och ett nytt smeknamn kommer säkert skapas. Vissa tycker att ”Syskonskap” är ett bra namn men det håller jag inte med om. Då har man inte kommit långt alls och man är fortfarande väldigt otydlig med vad man är och vill, samtidigt som man skickar signaler om att vi hör till historien.

Att använda en förkortning som ”SFTS” är inte heller bra. Så frågan hänger i luften, hur kommer man använda namnet och när kommer det långa nya namnet ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” användas i praktiken?

I Stockholm finns en omstartad multireligiös socialdemokratisk förening som heter ”Hjärta – Troende Socialdemokrater i Stockholm.” Troende socialdemokrater tycker jag är ett mycket bättre och tydligare namn, som inte krånglar till det och gör namnet så långt och svåranvänt.

www.broderskap.se

Artikel på dagen.se

Kommentera