Hearing is believing

koss_bild

Årets julklapp är hörlurar, enligt Handelns utredningsinstitut som ägs av branschorganisationen Svensk Handel.

Koss är ett amerikanskt företag som har tillverkat hörlurar sedan 1958. Ett registrerat varumärke Koss har är ”Hearing is believing”. På svenska ”Att höra är att tro”. Exakt vad man menar med det utvecklas ingenstans, men jag tolkar det absolut som reklamtro.

Vi vill så gärna ha säkra bevis för att Gud finns. Höra en tydlig röst, se Jesus tydligt framför oss, känna på honom. I bibeln finns den en person som kallas Tomas tvivlaren, som har svårt att tro. Efter att Jesus dött och uppstått igen har han visat sig för några av lärjungarna, men Tomas var inte med och hade svårt att tro att han faktiskt levde igen.

Johannesevengeliet 20 vers 24-29

En av de tolv, Tomas, som kallades Tvillingen, hade inte varit med när Jesus kom. De andra lärjungarna sade nu till honom: ”Vi har sett Herren”, men han sade: ”Om jag inte får se spikhålen i hans händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i hans sida tror jag det inte.” En vecka senare var lärjungarna samlade igen, och Tomas var med. Då kom Jesus, trots att dörrarna var reglade, och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla.” Därefter sade han till Tomas: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!” Då svarade Tomas: ”Min Herre och min Gud.” Jesus sade till honom: ”Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror.”

Att tro är på ett sätt att inte veta, vi blandar ofta ihop tro och vetenskap men jag tror inte dom står emot varandra, utan förklarar saker på olika sätt. Ingen kommer någonsin kunna bevisa att Gud finns eller att Gud inte finns (förutom Gud själv om han finns). Men det finns många som tror och som har upplevt ett möte, eller har en kontakt med något större. Men tvivlet finns där, ibland som en förutsättning för att kunna tro igen, ett sätt att fortsätta söka och ibland som en känsla av tomhet. Vi kanske måste våga lita på vår inre röst, lyssna och stanna upp och tänka på livets stora frågor som vart vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Jag vet att man kan tro utan att höra, se eller känna Guds närvaro, men självklart är det enklare när man gör det. Men om du tror men känner att du saknar bevis, tänk på vad Jesus sa sist i texten ”… saliga de som inte har sett men ändå tror”.

Saliga de som tror men som inte hört.

Kommentera