Advent Conspiracy

acklipp

Idag är det den trettondagen, det vill säga tretton dagar efter julafton och idag sägs de tre vise männen äntligen kommit fram efter att de följt stjärnan. I USA drivs en kampanj för att vi ska rikta våra gåvor på ett bättre sätt och ge bort meningsfulla saker.

På ett ganska enkelt sätt visar man hur man kan tänka annorlunda och ge av det man har på ett bra sätt. Kanske är det just tid vi ska ge varandra mera? Kampanjen är speciell eftersom den inte går ut på att samla in pengar eller annat till någon speciell organisation eller ett speciellt projekt. Istället uppmanas man tänka efter och ge av sin tid och sina pengar eller annat på ett sätt som minskar orättvisor, fattigdom och brist på gemenskap och tid.

I en film till visar man hur en man pyntar en gran och sätter den upp och ner. Det är något man gjort tidigare i historien också, fast då av en helt annan anledning. Innan kristendomen kom till Sverige sägs det att man hängde granar upp och ner för att förvirra gasten och bli av med andeväsen som härjade i mörkret under vintertiden. En annan tradition säger att Grekerna helgade granen åt havsguden Poseidon och höll i hans namn de korintiska spelen. Vid bröllop förr i tiden satte man upp granar utanför kyrkan för att ge lycka till brudparet och skrämma bort olyckan.

Om du vet mer om julgranens historia och hur det gick till när man vände granen rätt och satte en stjärna i toppen som symboliserar Betlehemsstjärnan kommentera gärna.

adventconspiracy.org

 

Kommentera