En dödstråkig dag

Idag är det långfredagen, en dag då kristna runt hela jorden uppmärksammar Jesus lidande och död. Fram till 1969 fanns det en lag i Sverige som sa att nöjestillställningar skulle hålla stängda. Dagen upplevdes i stillhet och många klädde sig i svart, vilket många kristna gör även idag.

Under skärtorsdagens sista måltid med lärjungarna, där den första nattvarden delades med bröd och vin blev Jesus tillfångatagen. Efter det slussades han fram och tillbaka mellan olika makthavare och stämningen var hatisk.

– Korsfäst honom skrek folkmassan.

Jesus spikades till slut upp på korset och dog.

I reklamen från ICA tar man just upp det här med långfredagen som en lång och dödstråkig dag. Men det visar sig ganska tydligt att Stig inte direkt vilade… Budskapet är att det är tur att man inte levde då.

Vad man gör av långfredagen är förstås upp till varje person, men det man kan ifrågasätta är att ICA i sin reklam avslutar med orden ”Glad långfredag!”. För personer som funderar djupare på långfredagens budskap är det nästan som en provokation, för så mycket glädje var det nog ingen som upplevde i samband med att Jesus korsfästes.

Läs om lånfredagen på wikipedia

Läs berättelsen på bibeln.se

Kommentera