Jesus var sosse

ssu-kyrkoval

Inför Svenska kyrkans kyrkoval är det många nomineringsgrupper som gör reklam.

En av de mest diskuterade kampanjerna ligger SSU bakom och har budskapet att Jesus var sosse. Titta på kampanjfilmen här.

Inte lång tid efter den kampanjfilmen började spridas så lanserades en till…

Första filmen har ett starkt budskap om solidaritet och jämför på ett ganska effektivt sätt socialdemokrati med Jesus exempel enligt bibeln. Men sen i slutet säger man att ”PS Glöm inte att Jesus var sosse”, oskyldigt kan man tycka men samtidigt felaktigt.

Jag upplever det som att kampanjen inte tar tron på allvar, utan ger en schablonbild av kristendom och Svenska kyrkan som något fint och idealiserande, men kanske utan tro? För om man menar allvar med att Jesus var sosse skulle jag gärna vilja läsa citatet från bibeln när Jesus säger det eller att någon tydligt går ut och vittnar om att Gud talat genom människor om att Jesus valde ett politiskt parti…

Den andra filmen tycker jag är ännu värre. Att lyfta fram tre personer som får klä roller som homofobi, antifeminism och rasism känns smutsigt. SSU borde istället för att peka på andra och säga att de gör fel, lyfta fram vilken roll de själva vill ha i Svenska kyrkan.

Vad tycker du? Kommentera gärna här nedanför…

ssu.se

Den här kampanjen fick mig att tänka på en kampanj som drevs av flera kristna ungdomsförbund 2010. En personvalskampanj för Jesus under namnet ”Jesus for president” som jag tidigare skrivit om. Då argumenterade man för att Jesus kunde passa in på alla partier av olika anledningar. Budskapet var då att Jesus är större, eller något helt annat än politiska partier, men med många värderingar som flera av partierna kan skriva under på.

jesusforpresident

Kommentera