Kors överallt i Kalmar

livboj

Runt om i Kalmar möts man just nu av kors. Avsändare till kampanjen är Kalmar kommun och inte någon kyrka.

När jag först såg korset på avstånd, fint vid en strand tänkte jag på andakter och lägerbål vid någon sjö. Nära möten och värmen från elden. Sånger och budskapet att vi inte är ensamma utan att det finns en större tanke med vårt liv.

”Livbojen räddar liv” är budskapet och är en satsning för att minska förstörelsen av livbojar kring Kalmars stränder.

”När du vandaliserar våra livbojar är det här vad som återstår” står det på annonserna. Med det här budskapet ser man korset som en symbol för död.

livbojen2

Men korset är på många sätt och för många även en symbol för hopp och liv. Korset på bilden är tomt, Jesus hänger inte där död utan har återuppstått. Korset är en symbol för livet efter döden och används av kristna och kyrkor runt om i hela världen. Jag skulle tro att kors är bland de mest kända varumärkena, som kan betyda många olika saker i olika sammanhang men som så starkt är kopplat till tro, religion, kristendom, Jesus och hopp på olika sätt.

Hur medvetna eller inte Kalmar kommun har varit när de valt korset som symbol på bilden vet jag inte, men vissa aspekter av symboliken tycker jag gått förlorad på vägen vilket gör budskapet lite mer svårtolkat.

kalmar.se

Kommentera