Gospel för pensionens skull

Tensta Gospel Choir har medverkat i ännu en reklamfilm, denna gång för AMF som gör reklam för sina pensionslösningar.

Hela reklamen är en kopia på en video och en låt från 90-talet med KLF. Det är en extremt välgjord film som på pricken liknar orginalet. Orden KLF har i denna video ersatts av AMF. Gruppen KLF var stora under 80- och 90-talet och avslutade sin karriär med en uppmärksammad spelning. På Wikipedia kan man läsa om deras sista spelning:

”När låten var slut tog Bill Drummond fram ett automatvapen och sköt med lösa skott mot publiken. En röst i högtalarsystemet sade att ”The KLF have now left the music business”.

Varför ett pensionsbolag vill förknippas med detta band är oklart. Det gjordes många versioner av låten och gruppen KFL var kända för att gå emot etablissemanget och kommersialismen.

Anledningen till att AMF valt att göra en egen version tillsammans med Tensta Gospel Choir är inte helt tydligt. Vad är det för budskap man vill sända? Möjligtvis kan denna video vara varumärkesbyggande och attrahera den generation som var unga på 90-talet, men så mycket information eller reklam om pensionssparande innehåller den inte.

I detta fall tycker jag dock att videon i sig har kvalitéer och det är roligt att de valt att gå så långt när det gäller att efterlikna orginalvideon. Varför Tensta Gospel Choir valt att ställa upp är också väldigt oklart, men eftersom orinalet innehåller en gospelkör känns det ändå naturligt att de är med. Trenden att göra om gamla hits till nya reklamer fortsätter och det troliga är att vi kommer se och höra fler reklamer som har en gammal låt med något ändrad text.

Om man gillar låten vill jag dock rekommendera orginalet som innehåller samma låt, fast utan reklam.

Titta på orginalvideon

Kommentera