Vinn på lotto eller vinn ett evigt liv

Sverigelotten som drivs av Folkspel och därmed många av Sveriges föreningar har just nu en reklamkampanj som sänds i TV där en präst har svårt att få till sin läsning av bibelordet eftersom han samtidigt är upptagen med att skrapa en lott i predikstolen.

När han vinner säger han ”Herre jävlar” med ett censurpip. Sen säger han, ”Nej det sa han ju naturligtvis inte” och sen en röst som säger ”Tänk om – köp Sverigelotten – hela överskottet går till Svensk föreningsliv”. I den andra reklamfilmen är prästen också upptagen, vinner på sin lott, river sönder sina kläder och lämnar kyrkan mitt i gudstjänsten.

Vad är det Folkspel vill säga? Att kyrkan är tråkig och onödig är det budskapet som jag ser. Det arbete som en präst utför är inte så viktigt och det är bättre att skrapa en lott än att fundera på livets mening och förmedla hopp och tro.

Svenska kyrkan är en del av Sveriges föreningsliv tillsammans med väldigt många kyrkor och religiösa organisationer. Men bland Folkspels medlemmar finns inga religiösa föreningar representerade, kanske bidrar det till att det är lättare att göra denna reklamfilm. Många människor kan känna att dessa reklamfilmer kränker deras tro. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och för många människor spelar inte kyrkan någon större roll i deras vardagliga liv. Men för människor som tror kan den här bilden vara ytterligare en förminskning av kristen tro och kyrkor.

Men ta det inte så allvarligt, det är ju humor skulle många säga och jag tycker absolut att det går att skämta om religion och kyrkor. Bilden som framställs kan absolut ha likheter med verkligheten. Gudstjänster kan vara tråkiga, präster kan missköta sitt jobb, det kan vara svårt att koncentrera sig och ibland vill man bara lämna kyrkan. Men det finns så mycket mer som inte lyfts fram, så mycket liv och rörelse, känsla, djup och tro med ett budskap som säger ”du är inte ensam, du är älskad och du kan få ett evigt liv”.

Denna reklam är självklart satir, men det kan vara ganska tröttsamt när samma nidbilder lyfts fram hela tiden. Kyrkans budskap om ett evigt liv byts här ut till ett budskap om att vinna på lotto.

Kommentera